You are here

Greenpan back button

Κρεμ μπρουλέ

Παρασκευή και χρόνος μαγειρέματος
180λεπτά
8άτομα
Συστατικά
  • 950ml/33.5 fl oz heavy cream
  • 150g/5.2 oz caster sugar
  • 1 vanilla bean, split lengthwise and scraped
  • 7 egg yolks
  • 1/4 tsp. salt
  • 150g/5.2 oz sugar for topping
Παρασκευή

Θερμάνετε τον φούρνο στους 150°C. Βράστε νερό σε βραστήρα ή κατσαρολάκι. Τοποθετήστε 8 κεραμικά φορμάκια σε ένα βαθύ ταψί ψησίματος. Σε μια μέτρια κατσαρόλα, ενώστε την κρέμα γάλακτος και τη μισή ζάχαρη (1/4 του φλιτζανιού συν 2 κουταλιές της σούπας). Ξύστε τους σπόρους της βανίλιας από τον λοβό, ρίξτε τους μέσα στην κατσαρόλα και μετά προσθέστε και τον λοβό. Ζεστάνετε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι το μείγμα να αρχίσει να βγάζει φυσαλίδες χωρίς να πάρει βράση. Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμιξης, χτυπήστε με σύρμα τους κρόκους των αυγών με την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι. Βάλτε με κουτάλα μια μικρή ποσότητα του καυτού μείγματος κρέμας μέσα στο μείγμα των αυγών και χτυπήστε για να ενωθούν. Προσθέστε δύο ακόμη κουταλιές του μείγματος κρέμας, μία κάθε φορά, χτυπώντας με το σύρμα για να ενωθούν μετά από κάθε προσθήκη κουταλιάς. Σταδιακά προσθέστε το υπόλοιπο μείγμα κρέμας συνεχίζοντας να χτυπάτε με σύρμα. Σουρώστε με ένα λεπτό σουρωτήρι μέσα σε ένα μεγάλο δοχείο μέτρησης υγρών. Μοιράστε την κρέμα ισομερώς στα κεραμικά φορμάκια που βρίσκονται μέσα στο ταψί ψησίματος. Τοποθετήστε το ταψί μέσα στον φούρνο. Προσθέστε αρκετό βραστό νερό μέχρι να φτάσει στη μέση του πλαϊνού τοιχώματος των κεραμικών φορμών. Ψήστε μέχρι η κρέμα να πήξει (πρέπει να τρέμει ελαφρώς στο κέντρο όταν την κουνάτε), 35 λεπτά περίπου. Αφαιρέστε το ταψί από τον φούρνο. Χρησιμοποιήστε λαβίδες και βγάλτε προσεκτικά τα φορμάκια από το ταψί με το καυτό νερό και τοποθετήστε τα πάνω σε σχάρα για 30 λεπτά. Βάλτε τα στο ψυγείο για να κρυώσουν για τουλάχιστον 2 ώρες πριν από το σερβίρισμα. Πασπαλίστε με κρυσταλλική ζάχαρη περίπου 1,5 κουταλιά της σούπας κάθε φορμάκι με κρέμα. Δουλεύοντας ένα φορμάκι τη φορά, περάστε τη φλόγα ενός φλόγιστρου κάνοντας κυκλική κίνηση 2,5 με 5 εκ. πάνω από την επιφάνεια κάθε κρέμας μέχρι η ζάχαρη να σχηματίσει φυσαλίδες, να χρυσίσει και να σχηματιστεί μια λεία επιφάνεια. Σερβίρετε αμέσως.