You are here

Greenpan back button

Κουνουπίδι ογκρατέν

Παρασκευή και χρόνος μαγειρέματος
30λεπτά
4άτομα
Συστατικά
  • 1 head cauliflower, rinsed
  • and cut into large florets
  • 2 tbsp. unsalted butter, divided
  • 3 tbsp. all-purpose flour
  • 450ml/16 fl oz milk
  • 1/4 tsp. grated nutmeg
  • 115g/4 oz freshly grated Gruyère
  • 30g/1 oz fresh bread crumbs
  • 1/2 tsp. freshly ground black
  • pepper & sea salt
Παρασκευή

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190 °C. Βράστε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει για 5 έως 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αλλά να παραμένει σφιχτό. Στραγγίστε.Στο μεταξύ, λιώστε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε μια μέτρια κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέστε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για 2 λεπτά. Περιχύστε το γάλα στο μείγμα βουτύρου-αλευριού και ανακατέψτε μέχρι να πάρει μια βράση. Βράστε ανακατεύοντας συνεχώς για 1 λεπτό ή μέχρι να πήξει. Κατεβάστε από την εστία, προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, το πιπέρι, μοσχοκάρυδο, 3/4 του φλιτζανιού γραβιέρα. Ρίξτε το 1/3 της σάλτσας στο κάτω μέρος μιας μεγάλης σοτέζας. Βάλτε το στραγγισμένο κουνουπίδι από πάνω και στη συνέχεια απλώστε την υπόλοιπη σάλτσα ομοιόμορφα στην επιφάνεια. Ενώστε την ψίχα του ψωμιού με το υπόλοιπο 1/4 του φλιτζανιού γραβιέρα και πασπαλίστε από πάνω. Πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι. Ψήστε για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.